Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

1. Katolické sociální dny pro Evropu

Datum publikace26. 10. 2009, 17.30
TiskTisk

V polském Gdaňsku se ve dnech 8.–11.10.2009 uskutečnila konference nazvaná 1. Katolické sociální dny pro Evropu. Solidarita – výzva pro Evropu. Vedle solidarity, člověku jako lidské bytosti nebo evropské rodiny se zde diskutovalo i o dalších tématech.

Gdaňsk (PL): Místo a datum bylo organizátory ˗ Komisí biskupských konferencí zemí Evropské unie (COMECE) ˗ považováno za symbolicky významné ze tří důvodů: Nedaleko Gdaňska začala v roce 1939 II. světová válka; první návštěva Polska a Gdaňska Jana Pavla II. v roce 1979 je považována za začátek společenského vývoje, který vedl v roce 1980 v Gdaňsku k založení polské Solidarity; před dvaceti lety se v Polsku konaly první svobodné volby.

Konference byla první v řadě nadcházejících konferencí, které jsou plánovány jako cyklus setkání Katolických sociálních dnů postupně v dalších zemích Evropy. Akce byla rozdělena do sedmi tematických bloků:

1. Úvodní blok – Koncept a realita solidarity v Evropské unii – reflexe na základě sociálního učení církve

2. Člověk jako lidská bytost a jeho práva – počátek a cíl solidarity, příležitost pro prezentaci konkrétních příkladů solidarity v Evropě

3. Evropská rodina

Rodiny jako živý organismus společnosti potřebují evropskou solidaritu

4. Evropský sociálně-ekonomický model (práce, chudoba, sociální ochrana, ekonomická regulace)

Příležitost pro prezentaci konkrétních příkladů v Evropě

5. Založeno na solidaritě

Evropská unie – politické společenství a solidarita jako jeho nezbytný základ

6. The Global Common Good – (Obecné blaho) a Evropská unie

7. Solidarita pro příští generaci Evropy

Role Evropy v ochraně životního prostředí a rozvoj udržitelného životního stylu

 

TS ČBK informovala Ing. Helena Žabžová, Rada Iustitia et Pax

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou