Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zemřel P. Stanislav Honka SDB

Datum publikace19. 1. 2010, 18.00
TiskTisk

Ve věku 87 let zemřel v pondělí 18.1.2010 P. Stanislav Honka SDB. Působil mimo jiné v Praze-Kobylisích, ve Fryštáku a v Jalubí. Poslední chvíle života prožil v Hospici sv. Lukáše v Ostravě.

Ostrava: Salesián P. Honka se narodil 13.11.1922 v Ostravě-Svinově. Vyučil se v oboru elektro u SME Ostrava. S kongregací salesiánů se seznámil v Praze-Kobylisích v letech 1939-1940. V roce 1945-1946 studoval teologii v Mníšku pod Brdy a v dalších třech letech v Oseku u Duchcova. Zde přijal v roce 1949 jáhenské i kněžské svěcení z rukou biskupa Štěpána Trochty. Potom vykonával kněžskou službu v Praze-Kobylisích. V 50. letech byl internován v Želivi. Působil také jako tajný zpovědník sester boromejek ve Městě Albrechticích.

Vybudoval chalupu ve Staré Vodě, která dodnes slouží salesiánům při mládežnických akcích. Od roku 1993 vypomáhal ve Fryštáku a v Jalubí, kde byl farářem jeho bratr Josef. V posledních letech se jeho zdravotní stav zhoršil, žil v Ostravě-Zábřehu. O Hodu Božím Vánočním musel být převezen do ostravského Hospice sv. Lukáše.

Rozloučení se zesnulým se bude konat v úterý 26.1. v 10.30 hodin v kostele sv. Josefa v salesiánském centru Don Bosko v Ostravě, Vítkovická ulice 28.

 

TS ČBK informoval P. Jan Stuchlík SDB

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou