Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Farnost českobudějovické diecéze Žihobce podala žalobu na Regionální radu regionu Jihozápad

Datum publikace3. 5. 2010, 16.30
TiskTisk

Farnost českobudějovické diecéze Žihobce podala ve středu 28.4.2010 žalobu na Regionální radu regionu Jihozápad.

Tato farnost uspěla se svým projektem na rekonstrukci kostela Proměnění Páně v Žihobcích v 5. výzvě ROPu 6.11.2009.

Do 20.1.2010 měla Regionální rada, zastoupená hejtmankou Emmerovou, podepsat s farností smlouvu, která nahrazuje tzv. vrchnostenský akt, v tomto případě rozhodnutí o přidělení dotace.

Podle zákona č.248/200 Sb. se úspěšný žadatel stává příjemcem dotace. Tvrdíme, že: 'liknavým postupem Regionální rady je farnost na svých veřejných právech zkrácena, když předsedkyně Regionální rady rozhodla 'zatím nepodepsat smlouvu s úspěšnými příjemci'. Marně uběhla lhůta, již si stanovila Regionální rada k ukončení celého rozhodovacího procesu od rozhodování o žádosti k uvolnění dotace, stanovená na 21.1.2010 a uběhly i lhůty náhradní. Přitom samotný správní řád stanoví v §6, že správní orgán vyřizuje věci bez zbytečných  průtahů tak, aby nikomu nevznikaly zbytečné náklady.'

Vzhledem k termínu 20.1.2010 byla uzavřena smlouva se stavební firmou o rekonstrukci kostela v Žihobcích s termínem započetí prací 1.2.2010, aby mohl být splněn termín dokončení, uvedený ve schváleném projektu (konec listopadu 2010).

Odkladem podpisu smlouvy tedy hrozilo, že vzniknou škody s penále pro neplnění  smlouvy vůči stavební firmě, nebo se nepodaří splnit termín dokončení rekonstrukce. Proto bylo započato 1.2.2010 s prací a faktury byly splaceny z vlastního podílu farnosti. Tzn. že byla rozebrána střecha, otlučeny omítky, postaveno lešení k opravě výmalby a ke konci března 2010 byly proplaceny první faktury. Další platby mají být podle projektu financovány z úvěru, který ale je možné čerpat až po podpisu zmiňované smlouvy.

Je zřejmé, že svévolným odkladem už Regionální rada způsobila farnosti i českobudějovickému biskupství škody, kvůli kterým budou podávány žaloby o náhradu.

Aby taková žaloba mohla uspět, musí být nejprve vyčerpány všechny možnosti k dosažení podpisu smlouvy. Poslední takovou možností je žaloba.

Farnost Žihobce a českobudějovické biskupství, zúčastněné na tomto řízení, však nepodává žalobu jen z tohoto právního důvodu, ale současně s nadějí, že projednání této žaloby přispěje k nápravě zjevně porušeného práva. Odkladem podpisu smluv jsou totiž poškozena práva více než 200 příjemců dotace, kteří byli stejně jako farnost Žihobce vybráni rozhodnutím z 6.11.2009.

 

(zpráva zveřejněna na žádost

českobudějovického biskupství

www.bcb.cz)

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou