Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Usilujeme o společný život

Datum publikace6. 5. 2010, 18.00
TiskTisk

Mší svatou v katedrále španělského města Malaga byl ukončen VIII. evropský kongres o migraci, který zde uspořádala ve dnech 27.4.-1.5.2010 Rada evropských biskupských konferencí (CCEE). Hlavním celebrantem byl madridský arcibiskup a předseda Španělské biskupské konference Antonio Maria Rouco Varela.

Malaga: Přes sto delegátů – mezi nimiž byli biskupové, národní ředitelé pro pastoraci migrantů, pastorační pracovníci, zástupci občanských sdružení a světa politiky z 22 biskupských konferencí, představitelé 12 mezinárodních i evropských institucí a delegáti jiných křesťanských denominací – po pět dní jednalo v Malaze, na významném místě migračního proudu mezi Afrikou a evropským kontinentem, a analyzovalo mnohé příčiny jevu migrace v Evropě a jeho důsledky pro práci církve.
Účastníky kongresu přivítal diecézní biskup Jesús Esteban Catalá Ibáñez a starosta města Francisco de la Torre Prados. Po úvodním pozdravu kardinála Josipa Bozanice, záhřebského arcibiskupa a místopředsedy CCEE, zahájil pracovní jednání biskup José Sanchez Gonzales z Sigüenza-Guadalajara, předseda komise CCEE pro migrace, na téma 'Evropa lidí v pohybu; překonání strachu; naznačení perspektiv'.
Účastníky uvedli do tématu svými přednáškami P. Javiera Prades, děkan Teologické fakulty San Dámaso, a Mons. Antonio Maria Vegliò, předseda Papežské rady pro pastoraci migrantů a kočovných národů. Dále je pak prohlubovali ve třech částech, v nichž se diskutovalo o třech institucích, které jsou jevem migrace nejvíce zasaženy, a to jsou rodina jako základní buňka naší společnosti, křesťanské komunity, které jsou stále více společenstvími mnoha kultur, a společnost v nejširším slova smyslu.
Během jednání byli účastníci seznámeni s řadou iniciativ, které na podporu migrantů vyvinuly biskupské konference a evropské instituce, a byli velmi osloveni tím, co dělá diecéze v této oblasti Malaga. Na závěr setkání vypracovali účastníci poselství, které je určeno všem, kdo se jevem migrace zabývají.
Českou biskupskou konferenci (ČBK) zastupoval biskup-delegát pro tuto oblast Mons. Ladislav Hučko, generální sekretář ČBK. „Jde o to, že od nás lidé dnes většinou migrují (např. do Německa…) proto, že se chtějí mít lépe. K nám migrují lidé většinou z důvodu nedostatku pracovních příležitostí (Ukrajina nebo Slovensko), chudoby, ale i kvůli vyšším výdělkům. Odkud ale lidé odcházejí, tam jednou budou chybět (Ukrajina, Rumunsko) a tyto země se tím většinou značně ochuzují. Je třeba zabývat se i tímto problémem; alespoň v církvi, která pohlíží na problémy objektivně a nezávisle na mocenských a kulturních centrech,“ řekl biskup Hučko k této problematice, jak ji vnímá v našich poměrech.

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou