Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Benedikt XVI.: vzájemná důvěra základ trvalého míru

Datum publikace5. 6. 2010, 15.00
TiskTisk

Benedikt XVI. se dnes (5. 6. 2010) dopoledne, během druhého dne své 16. zahraniční cesty, setkal v Nikósii s prezidentem Kyperské republiky Demetrisem Christofiasem, veřejnými činiteli a diplomatickým sborem, s katolickou komunitou a s pravoslavným arcibiskupem Chrysostomem II. Promluvy papeže jsou v přílohách článku.

Nikosie (CY): Svatý otec zahájil druhý den své 16. zahraniční cesty na Kypr setkáním s prezidentem republiky Demetrisem Christofiasem. Při příjezdu do prezidentského paláce jej přivítal prezident se svým doprovodem u památníku arcibiskupa Makariose III., prvního prezidenta Kyperské republiky. Papež položil k památníku kytici. Poté se papež a prezident odebrali do prezidentského paláce a po výměně darů se věnovali osobnímu rozhovoru. Setkání bylo ukončeno představením rodiny pana prezidenta a obou delegací.

Pak se papež a prezident odebrali do zahrady prezidentského paláce, kde proběhlo setkání s veřejnými činiteli a diplomatickým sborem. Papež ve svém projevu v souvislosti s uctěním památky arcibiskupa Makaria řekl: 'Každý z vás, stejně jako on, se má v životě veřejné služby snažit o to, aby sloužil ve společnosti na místní, národní i mezinárodní úrovni pro dobro druhých.' Připomněl také slova svého předchůdce, papeže Jana Pavla II.: '…morální povinnost by se neměla chápat jako zákon, který se ukládá zvnějšku a vyžaduje poslušnost, ale spíše jako výraz Boží moudrosti, které se lidská svoboda ochotně podrobuje.' Papež také formuloval zásadní otázky: 'Co však prakticky znamená respektování a prosazování mravní pravdy ve světě politiky a diplomacie na národní i mezinárodní úrovni?' a nabídl účastníkům setkání tři cesty.

Od prezidentského paláce odjel papež k církevní základní škole sv. Marona, kde se na hřišti vedle školy setkal s katolickou komunitou ostrova. Papež ve své promluvě nejprve shromážděné pozdravil: 'Přicházím vás utvrdit ve vaší víře v Ježíše Krista a povzbudit vás, abyste zůstali ve věrnosti apoštolské tradici jedním srdcem a jednou duší (srov. Sk 4,32). Stojím dnes před vámi jako Petrův nástupce, abych vás ujistil o své podpoře, vroucích modlitbách a povzbudil vás.' V souvislosti s úryvkem z evangelia, který se během setkání četl, papež se na přítomné obrátil s výzvou: 'Také vy, dnešní Kristovi učedníci, jste povolaní žít svoji víru ve světě tak, že spojíte své hlasy a činy při prosazování hodnot evangelia, které se prostřednictvím generací kyperských křesťanů přenesly až k vám. Ať tyto hodnoty, hluboce zakořeněné ve vašich kulturách tak jako v dědictví univerzální církve, nadále inspirují vaše úsilí o prosazování míru, spravedlnosti a úcty k lidskému životu a důstojnosti vašich spoluobčanů. Vaše věrnost evangeliu tak zaručí prospěch celé kyperské společnosti.' Vyzval také k rozvíjení obou dialogů: ekumenického i mezináboženského: 'Vybízím vás, abyste pomáhali vytvářet tuto vzájemnou důvěru mezi křesťany a nekřesťany jako základ k budování trvalého míru a souladu mezi různými náboženstvími, politickými oblastmi a kulturními východisky.' Promluvu ukončil papež slovy: 'Pevně doufám a modlím se za to, aby se co nejdříve zlepšil život všech obyvatel ostrova skrze úsilí a dobrou vůlí k tomu potřebné.'

Třetí setkání dnešního dne přivedlo Svatého otce do sídla arcibiskupa Chrysostoma II. Po soukromém rozhovoru navštívili papež a arcibiskup v zahradě paláce památník Makaria III. a v katedrále, zasvěcené sv. Janovi, po přivítání arcibiskupa se papež obrátil k přítomným krátkým pozdravem. Neprve s vděčností připomněl návštěvu Chrysostoma II. před třemi lety ve Vatikánu a ocenil jeho podporu úsilí o dialog. Ocenil také jeho konkrétní pomoc lidem zasaženým loňským zemětřesením v Aquile nedaleko Říma. Na závěr shrnul význam poslání křesťanů v této oblasti: 'Kypr je tradičně považován za součást Svaté země a trvající konflikt na Blízkém Východě musí být důvodem k zamyšlení pro všechny věřící křesťany. Nikdo nemůže být lhostejný, když je zapotřebí poskytnout jakýmkoli způsobem oporu křesťanům této soužené oblasti, aby jejich starobylé církve mohly žít v pokoji a blahobytu. Křesťanská společenství na Kypru mohou najít velmi plodnou půdu k ekumenické spolupráci ve společné modlitbě a práci ve prospěch míru, smíření a stability v zemích, požehnaných pozemským působením Knížete Pokoje.'

Po setkání papež poobědval na arcibiskupství s arcibiskupem Chrysostomem II. a poté odjel na nunciaturu. Odpoledne papeže čeká mše svatá s kněžími, řeholníky, řeholnicemi, jáhny a katechety a zástupci církevních hnutí na Kypru v kostele sv. Kříže v 17.30 hodin místního času (16.30 SEČ).

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou