Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež Benedikt XVI. sloužil mši svatou v Glasgow

Datum publikace16. 9. 2010, 22.30
TiskTisk

Na závěr prvního dne čtyřdenní papežské návštěvy ve Spojeném království (16. – 19. 9. 2010) slavil Benedikt XVI. mši svatou se sto tisíci věřícími shromážděnými v Bellahoustonském parku v Glasgow. Fotogalerie

Glasgow (GB): Během slavnostní mše svaté v Bellahoustonském parku v Glasgow na závěr jednodenní návštěvy Skotska, pozdravil Svatý otec kardinála O´Briena a skotské biskupy, poděkoval arcibiskupu Contimu za slova na uvítanou a vyjádřil vděčnost za práci vynaloženou na přípravu tohoto setkání. S dojetím vzpomněl na to, že nedaleko tohoto místa před necelými třiceti lety slavil mši svatou papež Jan Pavel II., které se tehdy účastnilo nejpočetnější shromáždění v dějinách Skotska.

Na dnešní mši svaté v Glasgow, která se slavila na svátek sv. Niniána, se shromáždilo přibližně sto tisíc věřících. Biskup Ninián byl jeden z prvních katolických misionářů, který přinesl do Skotska radostnou zprávu Ježíše Krista. Jeho misie v Galloway se stala středem první evangelizace v této zemi. “Svatý Ninián (…) se nebál být osamoceným hlasem,“ řekl Svatý otec a vyzval věřící, aby ve shodě se svým křestním povoláním a posláním byli nejen veřejným příkladem víry, ale aby ve veřejné sféře dokázali také obhajovat moudrost a pohled na svět, který vyplývá z víry. “Dnešní společnost potřebuje jasné hlasy, které prosazují naše právo žít nikoli v džungli sebedestruktivních a svévolných svobod, ale ve společnosti, která pracuje na pravém blahobytu svých občanů, nabízí jim vedení a ochranu před jejich slabostmi a křehkostí,“ dodal Benedikt XVI. 

Dále také připomněl, že na letošní rok připadá 'sto let od Světové misionářské konference v Edinburghu, která je všeobecně považována za místo zrodu moderního ekumenického hnutí“ a vybídl “k další modlitbě a společné práci při budování příznivější budoucnosti Skotska, založené na našem společném křesťanském dědictví'.

Během homilie Svatý otec věnoval několik slov biskupům, které povzbudil v pastorační odpovědnosti vůči katolíkům Skotska. Kněze vyzval: “Odevzdávejte se jedině Bohu a stanete se pro mladé lidi zářivým příkladem jednoduchého, radostného a svatého života. Oni pak sami určitě zatouží připojit se k vám ve vaší neúnavné službě Božímu lidu.“ Mnichy, řeholníky a řeholnice povzbudil, aby “byli světlem stojícím na vrcholku hory a žili hodnověrným křesťanským životem modlitby a činnosti, který jasně dosvědčuje moc evangelia“.

Na závěr oslovil také mladé lidi, kterým řekl: “Je mnoho pokušení, kterým denně musíte čelit – drogy, peníze, sex, pornografie, alkohol – a která podle mínění světa přinášejí štěstí, avšak ve skutečnosti jde o destruktivní prostředky, plodící rozdělení. Nepomíjivé je pouze jedno: osobní láska Ježíše Krista ke každému z vás. Hledejte ho, poznejte a milujte ho a on vás osvobodí od zotročení svůdnou, ale povrchní existencí, kterou dnešní společnost často nabízí.“

Po skončení mše svaté Benedikt XVI. ještě dnes ve večerních hodinách odletí do Londýna, kde se zítra (17. září 2010) dopoledne setká s představiteli katolické výchovy a světových náboženství. Na odpoledne je naplánované setkání s arcibiskupem z Cantenbury Rowanem Williamsem, představiteli občanské společnosti ve Westminster Hall a ekumenická bohoslužba ve Westminsterském opatství. Ze všech těchto setkání přinese televize Noe komentované přímé přenosy.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou