Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zemřel P. Ferdinand Plhal, SDB

Datum publikace20. 11. 2010, 10.45
TiskTisk

P. Ferdinand Plhal, SDB zemřel ve věku 84 let včera (19. 11. 2010) v Charitním domově ve Staré Boleslavi.

Otec Ferdinand Plhal se narodil 3. března 1926 v Rychtářově u Vyškova, měl 6 sourozenců. Otec byl rolníkem, on sám se vyučil se zámečníkem.

Se salesiány se seznámil v Mníšku pod Brdy, kde studoval v domě pro pozdní povolání v roce 1945. Oblíbil si salesiánský život a vstoupil do noviciátu v Hodoňovicích, kde 16. srpna 1949 složil první řeholní sliby; trvalý slib pak složil P. Janušovi v Brně 24. ledna 1955. Po noviciátě studoval ve Fryštáku, kde ho zastihla likvidace řeholníků a on byl s ostatními internován v Oseku. Odtud nastoupil vojenskou službu u PTP od září 1950 do 31. prosince 1953.

Po propuštění z vojenské služby pracoval manuálně v Brně a bydlel společně s ostatními salesiány. Za to byl v dubnu 1957 s ostatními spolubratry odsouzen na dva a půl roku do vězení.

Po odpykání trestu pracoval manuelně v Brně a přitom soukromě studoval teologii. Biskup Trochta ho tajně vysvětil na kněze 13. června 1963 v Praze ve svém bytě. Do duchovní správy se dostal po politickém uvolnění roku 1969. Byl administrátorem v Teplicích-Trnovanech a v Hrobu, v letech 1970 až 1999 farářem ve Štětí s přilehlými farnostmi a pak do roku 2003 farářem v Chcebuzi a exkurendo ve Štětí. Všude neúnavně pracoval.

Jeho dlouhodobá nemoc s bercovými vředy ho donutila k několikaměsíčnímu léčení v nemocnici. Po propuštění z nemocnice myslel, že se uzdraví a zase nastoupí do farní pastorace.

Před povodněmi v roce 2002 faru i kostel ve Štětí opravil zvenku i zevnitř. Při povodních bylo v opraveném kostele asi 2 m vody. P. Ferdinand chtěl kostel znovu opravit. Jeho nemoc mu to znemožnila. Zhoršovala se, a tak byl k 24. lednu 2003 převezen do Domova pro nemocné kněze ve Staré Boleslavi. Postupně mu byly amputovány obě nohy.

Otec Ferdinand se vyrovnal s tímto zákrokem celkem klidně. On byl v životě vždy velmi houževnatý, fyzicky i duševně neúnavný pracovník. Svým optimismem rozradostňoval své okolí, vždy připraven pomoci komukoliv, kdo to právě potřeboval. Skromný, více myslel na druhé, než na sebe.

I sestry sv. Vincence v Charitním domově, stejně jako jeho zaměstnanci a obyvatelé, si jej pro jeho optimismus velmi oblíbili. Zemřel, obklopen jejich láskou.

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou