Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zemřel R. D. Jan Chmelař

Datum publikace6. 1. 2011, 17.15
TiskTisk

Ve středu 5. 1. 2011 v dopoledních hodinách zemřel kněz litoměřické diecéze R. D. Jan Chmelař. Pohřeb se bude konat v sobotu 15. 1. v České Lípě.

Litoměřice: Jan Chmelař se narodil 31. ledna 1931 v Kletečné na Českomoravské vrchovině. Po studiu klasického gymnázia v Českých Budějovicích vstoupil na podzim 1949 do kláštera v Želivě. V dubnu 1950 byly kláštery uzavřeny. Poté, co prošel několika soustřeďovacími kláštery, byl v červenci 1951 propuštěn.

Vystřídal několik zaměstnání, později vystudoval zdravotní školu. V dubnu 1953 nastoupil jako radiologický laborant na Slovensku a od r. 1956 v Jihlavě. Tam byl 18. března 1958 zatčen a odsouzen za podvracení republiky a spolčování za týmž účelem. V prosinci byl propuštěn a začal pracovat u Pozemních staveb jako dělník.

V červenci 1959 se mu podařilo nastoupit znovu do zdravotnictví jako laborant v České Lípě, kde pracoval až do odchodu do důchodu. Po celou dobu byl pod bedlivým dohledem bezpečnosti.

V červnu 1966 se oženil. Jeho manželka pracovala jako chemická laborantka ve vodárně. Měli spolu dvě děti - dceru a syna, který ve svých 22 letech tragicky zahynul. Dcera je vdaná a žije v Praze.

Po roce 1989 začal dálkově studovat teologii. Po jejím dokončení byl v roce 1994 vysvěcen na trvalého jáhna a začal působit ve farnosti Česká Lípa. Po smrti manželky jej biskup Mons. Josef Koukl 31. července 1999 vysvětil na kněze a dále působil jako farní vikář v českolipské farnosti. Zemřel po delší nemoci 5. ledna 2011 ve věku nedožitých osmdesáti let.


Pohřební mši svatou bude sloužit v sobotu 15. ledna 2011 v 10.00 hodin v bazilice Všech svatých v České Lípě litoměřický biskup Mons. Jan Baxant. Tělo zemřelého spolubratra bude poté uloženo do hrobu v Zákupech.

 

Autor: Martin Flosman

Autor článku: Jana Michálková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou