Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kondolence k úmrtí lublinského arcibiskupa Józefa Życińského

Datum publikace21. 2. 2011, 15.30
TiskTisk

Ve čtvrtek 10. 2. 2011 zemřel v Římě ve svých 62 letech metropolita polského Lublinu, arcibiskup Józef Życiński. Pohřební obřady se konaly 19. 2. 2011 v 11.00 hodin v lublinské katedrále. Česká biskupská konference (ČBK) ústy svého předsedy vyslovuje jeho spolubratřím upřímnou soustrast.

Vážení otcové biskupové, spolubratři v kněžské službě,

dovolte mi, abych jako pražský arcibiskup i jako předseda České biskupské konference vyjádřil vám všem, i věřícím v lublinské diecézi, hluboký zármutek z úmrtí  pana arcibiskupa Józefa Życińského z Lublinu.

Odešel člověk, jehož působení široce přesahovalo rámec církevní služby. Jeho vědecké knihy z oblasti filozofie, kosmologie a dalších věd mnohé lidi přivedly k vyjasnění vztahů mezi vědou a vírou. I řada dalších publikací, včetně činnosti publicistické v deníku Rzeczpospolita, přiblížila čtenářům svět víry a katolické církve stojící o spolupráci s občanskou společností.

Nepominutelné jsou i jeho biblické reflexe pro Tygodnik Powszechny, v nichž uplatňoval své bohaté pedagogické zkušenosti z působení na Papežské teologické akademii v Krakově,  dnes Papežské univerzitě Jana Pavla II.

Jeho náhlá smrt mne osobně velice zasáhla. Věřím však, že i když zemřel v pouhých 62 letech, jeho odkaz v dějinách polské i světové katolické církve zůstane. V mnoha ohledech ukázal směr, kterým bychom se při komunikaci se společností měli ubírat. Často prorocky předjímal zajímavé otázky a problémy. Tato velká postava církve zůstane i v mé paměti. Prosím, abyste vyjádřili mou soustrast i jeho rodině a blízkým pozůstalým.

Pán života jej povolal k sobě a nám nezbývá, i přes smutek z jeho odchodu, radovat se z toho, že nám jej Bůh daroval jako spolubratra, s nímž byla vždy radost se setkat.

 

Mons. Dominik Duka OP, arcibiskup pražský a předseda ČBK

 

Foto převzato

 

Nekrolog arcibiskupa Dominika Duky OP  k úmrtí  arcibiskupa Józefa Życińského naleznete v příloze.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou