Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Obnova pražského kláštera dominikánů u sv. Jiljí

Datum publikace12. 5. 2011, 17.30
TiskTisk

Dominikáni otevřou svůj pražský klášter veřejnosti jako prostor k setkávání s církevní a akademickou obcí ve formě konferencí, seminářů, výstav, koncertů, a dalších kulturních a vzdělávacích akcí. Projekt představili provinciál dominikánů Benedikt Mohelník, ThD. OP a architekt Josef Pleskot.

Praha: Česká dominikánská provincie ve čtvrtek 12. května 2011 představila projekt Záchrana a obnova kláštera dominikánů v Praze od architekta Josefa Pleskota. Projekt byl ve spolupráci s památkáři, archeology a dalšími odborníky připravován dva roky a další dva roky bude podle odhadů trvat první etapa jeho realizace. Započala tak první komplexní obnova areálu od pojozefínské restaurace, která částečně navazuje i na předválečné záměry dominikánů klášter rozšířit.

Úpravy umožní za respektování řeholního života dominikánů otevření kláštera veřejnosti. 'Nové kulturní a vzdělávací centrum pod názvem Dominikánská8, jež zde vzniká, bude moci plně rozvinout aktivity, které již v současné době v klášteře nabízíme. Jedná se o debaty a setkání nad aktuálními společenskými i církevními tématy, ale také o historické a filozofické přednášky či koncerty. Od příštího akademického roku kromě toho plánujeme pravidelné vzdělávací a kulturní cykly,' uvedl provinciál dominikánů, Benedikt Mohelník, a dodal, že inspiraci získali čeští dominikáni mj. v Collège des Bernardins v Paříži.

Výraznou vnější změnou je proražení nového vchodu, který vznikne na ohybu ulic Husova a Jalovcová, kde je architektonicky nejvýraznější styčný bod mezi městem a klášterem: ulice si zde při jeho výstavbě vyžádaly ukrojení jednoho vrcholu pro kláštery typického čtverce. Tato metafora prolínání kláštera s městem je doplněna metaforami 'přimknutí k chrámu' a 'otevřené náruče'. Ty vznikají diagonálním rozdělením kláštera na chrámu sv. Jiljí bližší konvent vyhrazený řeholníkům, který bude zároveň organičtěji propojen s boční chrámovou lodí, a na kulturně-vzdělávací zázemí, komunikující s ulicemi Husova a Jalovcová, mimo jiné i zamýšlenou kavárnou.

Uvnitř areálu je největší změnou vyhloubení nových prostor pod současným barokním refektářem a přilehlými ambity, kde vznikne hlavní funkční sál s odpovídajícím zázemím, které slavnostnímu hornímu refektáři chybí. Klášteru se tak dostane moderních prostor zamýšlených již před druhou světovou válkou, které budou paradoxně na výškové úrovni Prahy 14. století. 'Téma obnovy kláštera je pro mě výzvou. Znamená velkou zodpovědnost nejen ke generacím minulým, které tento klášter staletí budovaly, ale také budoucím, které by se s klášterem měly setkat jako s živoucím organismem, nikoli zakonzervovanou nefunkční mrtvou hmotou,' říká o projektu architekt Josef Pleskot. Důraz na oživení stál u samého zrodu projektu. 'My se nemůžeme stát 'správci muzea','  komentoval představený českých dominikánů Benedikt Mohelník.

Finance na obnovu kláštera budou získávány z různých zdrojů, včetně evropských a státních fondů a příspěvků dárců. Náklady na celou obnovu se v odhadech pohybují mezi 120 a 150 miliony korun. 'Dnešní záměr obnovy vnímám jako iniciativu v duchu výzvy papeže Benedikta XVI., kterou formuloval při návštěvě naší země: vytvořit 'Nádvoří národů', kde se bude setkávat církev a současná společnost,' uvedl člen řádu, arcibiskup Dominik Duka OP. Ten bude jedním z řečníků na představení projektu veřejnosti, které se uskuteční v pondělí 16. května 2011 od 16.30 v barokním refektáři kláštera (Jilská 7a).

Více informací o celém projektu obnovy je možné získat na stránkách www.dominikanska8.cz .

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou