Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zemřel papežský prelát Mons. Jaroslav Němec

Datum publikace19. 3. 2012, 15.09
TiskTisk

V sobotu 17. března 2012 zemřel v olomoucké Fakultní nemocnici Mons. prof. ThDr. Jaroslav Němec, papežský prelát a biskupský vikář pro přípravu svatořečení. Poslední rozloučení se zemřelým se uskuteční v pátek 23. března od 14.00 hodin v bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Svatém Hostýně. Po mši svaté bude jeho tělo uloženo na místním hřbitově.

Olomouc: Mons. prof. ThDr. Jaroslav Němec se narodil 25. dubna 1932 v Dolním Němčí. Na kněze byl vysvěcen 8. července 1956 v Papežské koleji Nepomucenum v Římě.

Po dalších studií na Papežské lateránské univerzitě a dosažení doktorátu teologie byl rok prefektem v Nepomucenu, potom krátce působil v duchovní správě v Jižním Tyrolsku. V dalších letech pokračoval ve studiu a zároveň učil v Arcibiskupském kněžském semináři v Perugii, později už jako řádný profesor a vedoucí katedry na Teologické fakultě toskánské ve Florencii. Zároveň zastával různé funkce v Arcibiskupské kurii a byl rektorem německého kostela ve Florencii.

Později byl jmenován sídelním kanovníkem při katedrále v Assisi a brzy na to i kanovníkem v Perugii. V roce 1983 byl povolán za ředitele tajného papežského archivu na Kongregaci pro svatořečení při papežské kurii v Římě a stal se profesorem na tamním postgraduálním Institutu. Byl generálním postulátorem kanonizace sv. Jana Sarkandra a vědeckým spolupracovníkem kanonizace sv. Zdislavy.

V roce 1993 se stává sídelním kanovníkem a prelátem Metropolitní kapituly u sv. Václava v Olomouci, přednáší na Cyrilometodějské teologické fakultě v Olomouci. Od roku 1997 byl jmenován biskupským vikářem pro záležitosti svatořečení v olomoucké arcidiecézi.

Parte zesnulého i podrobný životopis jsou k dispozici v příloze tohoto článku.

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou