Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Pokračuj v cestě! aneb další ročník Pěší pouti za umělce

Datum publikace17. 5. 2013, 12.00
TiskTisk

Sedmá Pěší pouť za umělce odstartuje v neděli 4. srpna 2013 v Rožnově pod Radhoštěm a jejím cílem bude – stejně jako v loňském roce – Velehrad, kam poutníci dorazí v sobotu 10. srpna. Trasa povede přes Radhošť, Zašovou Valašské Meziříčí, Rajnochovice, Hostýn a Štípu.

Olomouc: „Pokračuj v cestě! Když se zmýlíš, povstaneš a půjdeš dál. Tak to na cestě chodí. Ten, kdo raději nikam nejde, aby náhodou nechybil, se mýlí daleko vážněji.“ Slova nového papeže Františka z jeho homilie pronesené 8. května si v sedmém roce svého trvání zvolila jako motto letošní pěší pouť za umělce. Poutníkovi se totiž může častokrát stát, že se zmýlí, že upadá nejen na mysli, ale i fyzicky, ovšem navzdory tomu jde dál. Pouť přináší nesmírné bohatství zážitků a zkušeností, a to jak dobrých a radostných, tak i nedobrých a bolestných. Na pouti je však vždy úžasné to, že se putování ve výsledku stává vždy jen radostí. Pouť člověka učí přijímat dané skutečnosti každého dne a poradit si s nimi.

Pěší pouť za umělce umožňuje setkání s člověkem, s přírodou, s krásou kulturního bohatství naší země, objevuje krásu Božího stvoření (o těchto rozměrech už ostatně byla řeč v dřívějším článku). Pěší pouť za umělce je tedy modlitbou za každého člověka a tato modlitba je uskutečňována formou programu, který předkládá hodnoty kultury vzešlé z křesťanské tradice.

Hosty letošního programu v místech na trase pouti budou Oldřich Selucký, scénárista, spisovatel, malíř a ilustrátor, s povídáním o sv. Cyrilu a Metodějovi (Rožnov), P. Ludvík Armbruster, SJ se zkušeností křesťana v Japonsku (Zašová) a také Petr Hudec a Petr Číhal se zhudebněnými verši B. Reynka (Svatý Hostýn). Významný český psycholog Vladimír Smékal se ve Štípě zamyslí nad tématem „Potřebuje lidská společnost pro svou životaschopnost tradici?“ Poslední večer na Velehradě bude hostem Radek Habáň, redaktor Radia Proglas a autor pořadů pro mládež. Večer bude věnován pohádkám.

Pěší pouť za umělce, ale i každého člověka, je určena pro každého zájemce, kterého myšlenka tohoto putovaní zaujme a souzní s ní. Zapojit se lze i tak, že zájemci absolvují jen některé úseky nebo se zúčastní pouze večerních programů (podrobný program je k dispozici v příloze). Sama poutnická skupina je limitována hranicí 20 účastníků.

Zájemci o celotýdenní putování se mohou hlásit na e-mailové adrese: pavlikova@arcibol.cz, propagační materiály budou od začátku června umístěny na webových stránkách www.ado.czwww.rapsodickedivadlo.cz.

Martina Pavlíková

 

Soubory ke stažení

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou