Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zástupci ČBK, ERC a FŽO se sešli s představiteli NFPK

Datum publikace30. 9. 2013, 19.40
TiskTisk

Zástupci ČBK, ERC a FŽO se dne 23. září 2013 sešli s představiteli Nadačního fondu proti korupci (NFPK), aby si vyjasnili rozdílná stanoviska k dokumentu Podivnosti kolem církevních 'restitucí', který NFPK zveřejnil na svých webových stránkách dne 10. září 2013. Výstupem ze schůzky je prohlášení, které zveřejňujeme v plném znění. V příloze naleznete reakci ČBK na výše uvedený materiál.

Prohlášení účastníků setkání zástupců ČBK, ERC a FŽO s představiteli Nadačního fondu proti korupci
 

Dne 23. září 2013 proběhlo na Arcibiskupství pražském setkání zástupců České biskupské konference (ČBK), v čele s jejím předsedou kardinálem Dominikem Dukou, Ekumenické rady církví (ERC), zastoupené místopředsedou Danielem Fajfrem, a Federace židovských obcí (FŽO), reprezentované tajemníkem Tomášem Krausem, s představiteli Nadačního fondu proti korupci (NFPK). Za Fond se schůzky zúčastnili zřizovatelé Karel Janeček a Jan Kraus; přítomen byl rovněž ředitel Fondu Petr Soukenka.

Schůzka vznikla na základě oboustranného zájmu vyjasnit si rozdílná stanoviska k dokumentu Podivnosti kolem církevních 'restitucí', který NFPK vytvořil a zveřejnil na svých webových stránkách dne 10. září 2013.

Představitelé Fondu informovali přítomné zástupce církví, že dokument vypracovali jako analýzu možných rizik v souvislosti s církevními restitucemi.

Zástupci ČBK, ERC a FŽO dokument jako analýzu rizik nevnímají a s jejími závěry se nemohou ztotožnit. Důvodem je především fakt, že dokument vychází primérně z veřejných zdrojů (novinových článků), které nemohou zaručit objektivní znalost věci. Předkládaná rizika tak považují za pouhou spekulaci. Svá stanoviska zástupcům NFPK na setkání takto také zdůvodnili.

Představitelé církví a náboženských společností zástupce fondu zároveň ujistili o tom, že jimi zastupované subjekty nejednají proti veřejnému zájmu či dobrým mravům a naopak se snaží postupovat vždy v duchu svých etických kodexů. Při plánování dobrého, samostatného fungování, pracují církve s vědomím toho, že proces změny financování církví může být spojen s jistými obtížemi.

Přes rozdílnost názoru na text analýzy se účastníci setkání vzájemně shodli, že korupce je závažným problémem naší společnosti.

Římskokatolická církev, ERC a FŽO potvrzují svůj zájem na naplňování principů otevřenosti, transparentnosti a poctivosti v naší společnosti, který je totožný s elementárním zájmem Nadačního fondu proti korupci.

Obě strany kvitují s povděkem ochotu k osobnímu setkání a možnosti seznámit se vzájemně se svými stanovisky i argumenty.

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou