Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Věřící v Olomouci obnovili při Dni arcidiecéze svou víru

Datum publikace25. 11. 2013, 16.00
TiskTisk

Téměř tři tisícovky poutníků se v sobotu 23. listopadu 2013 sešly v Olomouci při Dni arcidiecéze, slaveném na ukončení Roku víry a zároveň jako vrchol letošní připomínky 950. výročí obnovení zdejšího biskupství. Během mše svaté věřící obnovili svou víru a následná bohatá programová nabídka pro všechny generace pak návštěvníkům otevřela dveře do mnoha církevních objektů ve městě.

Olomouc: Celodenní program zahájila dopolední mše svatá, které v katedrále sv. Václava, zaplněné do posledního místa věřícími ze všech míst olomoucké arcidiecéze, předsedal arcibiskup Jan Graubner, společně se světícím biskupem Josefem Hrdličkou a mnoha kněžími.

Olomoucký arcibiskup ve své homilii připomenul, že letošní rok nám nabízí mnoho příležitostí k díkůvzdání – vedle Roku víry a výročí obnovení olomouckého biskupství je to také jubileum příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. „Díváme-li se do dějin, najdeme mnoho věcí, za které je třeba děkovat, protože jenom díky živé víře našich předchůdců (…) jsme tady dnes my,“ řekl arcibiskup Graubner. Pohled do minulosti však podle něj není jen podnětem k díkůvzdání, ale také k vlastní aktivitě. „Štafeta, která se předává, je nyní na nás,“ uvedl a dodal: „Jsem moc rád, že je tu dnes takové krásné a veliké společenství Božího lidu. Děkuji, že jste přišli.“

Končící Rok víry byl podle arcibiskupa příležitostí k zamyšlení se nad vlastní vírou, která je Božím darem, budujícím vztah mezi námi a Bohem. „Jestli jsme vírou přijali Boží dar (…) přijali jsme i Boží synovství,“ pokračoval olomoucký arcibiskup a uvedl, že tato skutečnost je pro křesťany důvodem k veliké „pokorné hrdosti“. „Tento dar dává Bůh k tomu, abychom mohli být užiteční. Abychom si to nenechali pro sebe, ale rozdělili se o to s druhými,“ zmínil arcibiskup Graubner a dodal: „Buďte světlem, které pomáhá druhým, aby se mohli dobře orientovat.“

Úkolem křesťana je podle něj také působení v celé společnosti. „Jsme v poslední době svědky toho, jak někteří lidé v našem národě na církev plivají,“ řekl arcibiskup a pokračoval: „Bude se na nás plivat tak dlouho, dokud si to necháme líbit. Teprve tehdy, když najdeme odvahu zvednout hlavu a slušně říkat: ‚Nemáte pravdu!‘ Když někdo v televizi řekne lež, když řekne věc, která útočí na církev nebo na naši morálku, je třeba, aby každý z nás reagoval.“

Citoval pak slova ze závěru Matoušova evangelia vyzývající k evangelizaci a řekl: „Mějte opravdovou starost o to, jak lidi získat pro Krista a rozdělit se s nimi o ten velký poklad, který jsme dostali i pro ně. Nesmíme si ten poklad nechat pro sebe.“ Nestačí však jen druhé k víře přivádět, ale je třeba je také dále učit.

Drazí přátelé, jsme všichni pozváni k tomu, abychom byli nástrojem Božího působení, když chce přivést k šťastnému životu s ním ty, kteří jsou zatoulaní,“ uvedl arcibiskup Graubner a svou homilii uzavřel slovy: „Kéž je nyní naše vyznání víry nejen svědectvím, které vydáváme, ale zároveň i přijatým závazkem k tomu, jak tu víru chceme žít k Boží slávě, k naší spáse a k užitku těch, kteří jsou kolem nás.“ (Plné znění homilie arcibiskupa Graubnera je k dispozici v přiloženém souboru.)

Tvoření, prohlídky i modlitby

Součástí bohoslužby bylo poté slavnostní vyznání víry a přímluvy, které se obracely také k patronům naší země. „Jak tyto přímluvné modlitby, tak vyznání víry byly následujícího dne použity při slavení bohoslužeb v kostelech celé arcidiecéze a ti, kdo se na Den arcidiecéze do Olomouce nedostali, tak mohli prožít zakončení Roku víry alespoň tímto způsobem,“ uvedl hlavní organizátor P. Petr Bulvas, biskupský delegát pro pastoraci.

Přátelská a vřelá nálada, patrná už při slavení bohoslužby, podle něj pokračovala také po skončení mše před katedrálou. „Celé náměstí se zaplnilo věřícími a několikrát jsem byl svědkem toho, jak se zde setkávali lidé z různých koutů naší arcidiecéze, kteří se dlouhá léta neviděli,“ popsal atmosféru P. Bulvas.

Odpoledne se pak věřící mohli rozejít do mnoha církevních objektů, které byly otevřeny k prohlídce i s nabídkou doplňujícího programu. A vybírat bylo z čeho. Zajímavé aktivity připravili nejen pracovníci několika pastoračních center olomouckého arcibiskupství, ale také další instituce. „Program pamatoval na lidi všech věkových kategorií, od nejmenších dětí, pro které byly připraveny nejrůznější hry a tvořivé aktivity, až po seniory,“ shrnul P. Bulvas.

V Arcibiskupském kněžském semináři se tak ministranti mohli zapojit do her a zhlédnout šermířské vystoupení, v prostorách Arcidiecézní charity Olomouc si lidé mohli prohlédnout nejen prezentaci charitní činnosti, ale představila se zde také pastorační služba nemocným. Lidé mohli navštívit například i budovu kurie, Arcibiskupského paláce, Arcidiecézního muzea a teologické fakulty nebo kapli sv. Jana Sarkandra.

Prezentace církevních základních škol a gymnázií byla připravena v prostorách ZŠ sv. Voršily a návštěvníci si zde mohli například zahrát florbal se zlínskou školou, zazpívat a zatancovat s folklorním souborem školy uherskobrodské nebo si něco vytvořit společně s personálem základní školy Salvátor z Valašského Meziříčí. O průběhu Dne arcidiecéze v mateřské škole Ovečka, kde se představily církevní školky arcidiecéze, se lze více dočíst na tomto místě.

Součástí programu však byl i prostor k duchovnímu zastavení, a to hned na dvou místech. V kapli sv. Anny vedle katedrály vedli moderovanou adoraci pracovníci Centra pro katechezi, zatímco v kostele sv. Mořice byl připraven program četby Božího slova doprovázeného improvizací na varhany a poté koncert chrámového sboru z Velké Bystřice.

Jedním z vrcholů programu se stal také koncert v katedrále sv. Václava, kde společně vystoupil smíšený pěvecký sbor Cantus Morkovice pod vedením dirigenta Vladimíra Bleši a dómský pěvecký sbor a orchestr z Brna pod vedením Petra Koláře. Celodenní program pak byl zakončen společnou adorací a svátostným požehnáním v katedrále, při níž účastníci děkovali i prosili za celou arcidiecézi a její věřící.

Fotografie ze setkání jsou k dispozici na webu Arcibiskupství olomouckého.

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou