Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Premonstráti: Existenci Hradištka neohrožujeme

Datum publikace25. 6. 2014, 11.02
TiskTisk

Zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislav Křeček adresoval 16. června 2014 Královské kanonii premonstrátů na Strahově dopis, ve kterém ji vyzval ke shovívavosti při majetkových jednáních s obcí Hradištko. Obec má řádu vydat užívaný církevní majetek. Jak se v dopise a médiích uváděné skutečnosti mají doopravdy? Fakta a popis průběhu dvacetileté cesty k majetku řádu popisuje ředitel ústřední kanceláře Kanonie Petros Alexandridis.

Hradištko (u Prahy)/Praha: V reakci na dopis S. Křečka zaslal 24. června 2014 ředitel ústřední kanceláře Kanonie vyjádření adresované veřejné ochránkyni práv Anně Šabatové. Nesouhlasí v něm s tvrzeními, že by v souvislosti s navrácením majetku v obecním katastru hrozil Hradištku zánik.

Mj. uvádí, že obec je zajištěna díky daňovým výnosům a zánik jí nemůže hrozit ani z důvodu 'ztráty' majetku, neb ji dle rozhodnutí soudů nikdy nepatřil (rozsudek nejvyšší instance nabyl právní moci). Navíc jedna z předmětných budov, Obecní úřad, se přestěhoval do jiného, lépe vyhovujícího objektu, a roční nájemné za využívání školky (v budově zámečku vlastněné řádem) činí 1000 korun, což jistě nelze považovat za likvidační částku.

Kanonie navíc např. podporuje činnost obecně prospěšných organizací v obci, zejména dobrovolných hasičů, jimž pronajala za symbolickou korunu ročně prostory v areálu uvedeného hradišťského zámečku.

V neposlední řadě premonstráti upozorňují na to, že právo platí pro všechny občany a instituce na území státu, tedy i pro věřící či řády. Zastání k tomu určených úřadů by se tedy měli dočkat všichni, bez rozdílu.

Popis dlouho se vlekoucího případu navracení historického řádového majetku premonstrátů na k. ú. obce Hradištko a reakci na argumentaci S. Křečka si můžete přečíst v příloze. Text dopisu P. Alexandridise A. Šabatové přikládáme v plném znění.

(ilustrační foto)

Soubory ke stažení

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou