Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Právní poradci diskutovali v Bratislavě o výhradě svědomí

Datum publikace10. 3. 2015, 12.51
TiskTisk

Zatímco v Evropě roste tendence vytvářet nová práva jednotlivců, především v oblasti počátku a konce lidského života, tzv. výhrada svědomí bývá často ohrožena.  Tato výhrada je přitom součástí základů demokracie a právního řádu evropských zemí. Uvedli to právní poradci evropských biskupských konferencí během setkání v Bratislavě, které proběhlo v minulém týdnu.

Bratislava: Tématem třídenní akce pořádané Radou evropských biskupských konferencí (CCEE) byla aplikovatelnost výhrady svědomí, na jejímž základě může člověk odmítnout konat něco, co je v příkrém rozporu s jeho svědomím, v kontextu aktuální evropské diskuze. Za Českou biskupskou konferenci se setkání účastnil JUDr. Jakub Kříž.

Hlavní příspěvek pronesl prof. Marek Šmid, rektor Trnavské univerzity, který hovořil o právních úpravách výhrady svědomí. Ačkoliv existují v evropských zemích různé normy, jejich společným jmenovatelem je výrazný dopad zákona na eticky citlivé oblasti.

Prof. Šmid zdůraznil důležitost výhrady svědomí pro jednotlivce i pro stát, který chce být pluralistický, demokratický a respektovat právní stav věcí. Občanům se díky ní umožňuje využívat práva na svobodu svědomí a vyznání.

Výhrada svědomí má podle slovenského profesora zahrnovat oblasti jako např. nedotknutelnost lidského života od početí až po přirozenou smrt, má mít dále dopady na výuku sexuální morálky ve veřejných školách, na manželství chápané jako společenství života mezi mužem a ženou, ale i na svobodu vyznání ve veřejném životě, především na užívání náboženských symbolů.

Jak také uvedli účastníci setkání, v současnosti vyvstávají nové rozměry výhrady svědomí, zejména v oblasti propagace genderové ideologie ve školách a v aplikaci některých antidiskriminačních zákonů.  

Právní poradci dále zdůraznili potřebu podpořit institucionální rozměr výhrady svědomí: Nejen jednotlivcům, ale také institucím (nemocnice, školy) by mělo být umožněno odmítnout vykonat to, co je v rozporu s jejich etikou.

Účastníci také podpořili občanské snahy o zrušení nedávného postavení na roveň homosexuálních svazků a manželství ve Slovinsku.

Kompletní tiskovou zprávu Rady evropských biskupských konferencí (CCEE) publikujeme v příloze.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou