Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež: Rodina je pvním místem, kde se učíme komunikovat

Datum publikace22. 4. 2015, 13.42
TiskTisk

Sdílet rodinu: přednostní prostředí pro setkávání v nezištné lásce. Takové je téma poselství papeže Františka k letošnímu Světovému dni sdělovacích prostředků, který letos připadá na 17. května 2015.

Vatikán: Již po devětačtyřicáté se bude v neděli před letnicemi konat Světový den sdělovacích prostředků. Pro poselství k letošní připomínce, která spadá do období mezi dvěma zasedáními biskupské synody, zvolil papež František příznačně téma rodiny: 'Sdílet rodinu: Přednostní prostředí pro setkání v nezištné lásce'.

Rodina: první místo komunikace, škola mateřského jazyka i modlitby

V dokumentu papež zdůrazňuje, že rodina je prvním místem, kde se učíme komunikovat. Již v lůně vzniká dialog, který se propojuje s řečí těla. V rodině se učíme mateřskému jazyku, tedy jazyku předků. Zároveň zde poznáváme, že naši předchůdci nám vytvořili podmínky k životu, a že tedy „můžeme dávat, protože jsme dostali'.

V rodině se učíme i náboženskému rozměru komunikace, tedy modlitbě.

Rodina: škola naslouchání, odpuštění a dialogu

Papež František popisuje rodinu jako místo, kde se zakoušejí limity jak vlastní, tak druhých, rovněž problémy v soužití a ve vzájemném vycházení. Rodina je tak i školou odpuštění a vzájemného naslouchání: „Dítě, které se v rodině naučí naslouchat druhým, hovořit uctivě, vyslovit svůj názor bez popírání názoru těch druhých, bude ve společnosti tvůrcem dialogu a smíření.“

V otázce limitů v komunikaci se mohou dle papeže lidé naučit mnohé od rodin s handicapovanými dětmi: „Motorický, smyslový nebo inteligenční deficit vždy představuje pokušení uzavírat se. Avšak díky lásce rodičů, sourozenců a dalších blízkých lidí se může stát stimulem k otevřenosti, ke sdílení a k inkluzivní komunikaci. Škola, farnost i různá sdružení mohou pomáhat tomu, aby se člověk stával otevřenější ke všem a nikoho nevylučoval.“

Sdělovací prostředky: udržování kontaktu, ale i izolace či únik  

Papež František se ve svém textu zamýšlí nad tím, jak mohou nejmodernější sdělovací prostředky zabraňovat nebo napomáhat komunikaci v rodině i mezi rodinami. Mohou vést k úniku, fyzické izolaci i odnaučování se mlčení jako součásti komunikace. Naopak „prospívat jí mohou tehdy, když napomáhají ke sdílení a ke spoluúčasti, k udržování kontaktu se vzdálenými, k poděkování a k žádosti o odpuštění a ke stále nové možnosti setkat se. Budeme-li každodenně objevovat tento živoucí střed, jímž je setkání jako ,živý začátek´, dokážeme náš vztah s technologiemi řídit místo toho, abychom se jimi nechávali vést,“ uvedl Svatý otec s tím, že prvními vychovateli v této oblasti jsou rodiče, ale napomáhat by jim mělo též křesťanské společenství.

Poselství přináší výzvu, abychom se znovu naučili vyprávět, tedy nejen jednoduše vytvářeli a konzumovali informaci. To je směr, kterým nás vedou dnešní mocné a cenné komunikační prostředky. Informace je důležitá, ale nestačí, protože velmi často zjednodušuje.“ Rodina by měla být „prostředím, kde se učíme zblízka komunikovat; ona je subjektem, který komunikuje, je komunikujícím společenstvím“.

Nejkrásnější je rodina, která komunikuje krásu vztahu mezi mužem a ženou, rodiči a dětmi

Nejkrásnější rodina je dle slov papeže Františka taková, která dokáže na základě svého svědectví komunikovat krásu mezi mužem a ženou i krásu vztahu mezi rodiči a dětmi.

Více informací naleznete v plném znění Poselství Svatého otce Františka ke XLIX. Světovému dni sdělovacích prostředků, které je v příloze.

(autorka: Marie Štěpánová, foto: Dominik David - Člověk a víra)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou