Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

b.cirkev.cz: ideální pomocník nejen na cesty v digit. věku

Datum publikace7. 7. 2015, 17.29
TiskTisk

Víkendové velehradské slavnosti nebyly jen místem modlitby, putování, setkávání, poznávání, ..., ale i vhodným prostorem pro prezentaci nových aktivit. Jednou z nich bylo představení zbrusu nové web aplikace b.cirkev.cz. Můžete vyzkoušet v testovacím provozu již dnes.

Velehrad/Praha/Hradec Králové: Nová on-line aplikace Katolické bohoslužby v počítačích a mobil. zařízeních bohosluzby.cirkev.cz/b.cirkev.cz se může stát užitečným zdrojem informací nejen pro tyto prázdninové dny.

Proč? Diecéze v ČR totiž již několik let budují pro svou potřebu katalogy, tj. aplikace pro správu a podporu pastorace, kostelů a dalších objektů. A tak se zrodila myšlenka sdružit garantované výstupy z těchto systémů do jednoho celku, a nabídnout jej veřejnosti.

Vznikl pomocník při hledání bohoslužeb dle různých kritérií či kontaktů na jednom místě a využila se dnes poměrně běžná technologie nejen pro vnitřní potřebu církve, ale i pro nejširší veřejnost.

Nová aplikace je:
Výjimečná. V této nové aplikaci jsou zahrnuty všechny diecéze a farnosti; je garantována pravidelná a dlouhodobá aktualizace informací. 

Praktická. Informace, které dávají na webové stránky jednotlivé farnosti či biskupství nejsou často pro běžného laika snadno dostupné .

Stabilní. Aplikace je nedílnou součástí oficiálního webu katol. církve www.cirkev.cz.

Mobilní. Je vytvořeno i upravené zobrazení pro mobilní zařízení (mobil, tablet). Velkou výhodou je, že umožňuje zobrazení vlastní současné polohy, a tak lze hledat i bohoslužby v okolí, např. ve vzdál. do 10 km od místa, kde se nacházím.

Na adrese bohosluzby.cirkev.cz (zkráceně b.cirkev.cz) najdete aplikaci, kde můžete intuitivně hledat bohoslužby podle různých kritérií (název kostela, místa, konkrétní hodin, dne v týdnu či data). Vyhledaný kostel si zobrazíte v mapě, k dispozici máte na jednom místě nejen přehled bohoslužeb (se zvýrazněním nejbližších a zobr. podrobností), ale i dostupné kontakty a adresu farnosti, která může být i v jiné obci.

Tento nový nástroj může dobře posloužit i pro tvůrce různých přehledů o kostelech a kaplích v ČR.

Design aplikace navázal na obdobné řešení pro oblast pražské arcidiecéze.

(zdroj: ing. Josef Bernard, koordinátor projektu)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou