Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Světový den nemocných připomene svatbu v Káni

Datum publikace29. 1. 2016, 12.33
TiskTisk

Hlavní připomínka Světového dne nemocných, který se v katolické církvi slaví 11. února, proběhne ve Svaté zemi. Nemocným, zdravotnímu personálu, ale i všem ostatním věřícím, věnoval papež František své poselství.

Nazaret/Vatikán: Letošní průběh Světového dne nemocných představil ve čtvrtek na tiskové konferenci Mons. Zygmund Zimovski, předseda Papežské rady pro pracovníky ve zdravotnictví.

Hlavní připomínkovou událostí bude mše svatá v bazilice Zvěstování Páně v Nazaretu 11. února 2016, které se zúčastní biskupové z celého světa, náboženští i političtí představitelé, lékaři, zdravotníci i nemocní.

Za téma dne byl zvolen text odkazující na slova Panny Marie z biblické Kány Galilejské, jež se pravděpodobně nacházela v blízkosti Nazareta: „Jako Maria se odevzdávat milosrdnému Ježíšovi: ‚Udělejte všechno, co vám řekne‘”.

Již od 6. února se budou biskupové i věřící ve Svaté zemi účastnit poutě. Během ní navštíví poutní místa i charitativní a zdravotnické instituce nebo budou slavit mše svaté na Popeleční středu v Getsemanské zahradě. V Jeruzalémě se 8. února uskuteční teologické sympózium o křesťanské etice. Hlavními tématy zde bude problematika konce lidského života a důstojnost lidí se zdravotním postižením.

Všem věřícím, kteří se ve dnech konání poutě, tj. 7. – 13. února „zbožně pomodlí k milosrdnému Bohu, se zkroušeným srdcem, za pomoc nemocným“, se udělují částečné odpustky.

V Mariině starostlivosti se odráží Boží něha

V poselství ke světovému dni nemocných se papež František zaměřuje především na Pannu Marii při události svatby v Káni Galilejské.

Nemoc, především je-li závažná, podle římského biskupa způsobuje krizi lidského života a otázky, které jsou na hlubinu. Na jedné straně bývá i víra vystavena zkoušce, na druhé straně může nemoc pomoci odkrýt hlubší smysl toho, co člověk prožívá: „Nemoc může být cestou, po níž se lze více přiblížit k Ježíšovi, který kráčí po našem boku a nese na sobě kříž. A tento klíč nám odevzdává Matka, Maria, jež je na takovouto cestu odbornicí, píše František.

Svatební hostina v Káni je obrazem církve, pokračuje papež. Uprostřed stojí Ježíš, kolem něj jeho učedníci a Maria, která je pozorná vůči tomu, co ostatní potřebují, a modlí se. „Kolik naděje pro nás všechny je v této události! Máme Matku, která má bdělé a dobrotivé oči jako její Syn. Má mateřské srdce naplněné milosrdenstvím jako On. Má ruce, které chtějí pomáhat jako Ježíšovy ruce, když lámou chléb hladovým, a které se dotýkají nemocných, aby je uzdravily. To nás naplňuje důvěrou a umožňuje nám, abychom se otevřeli Kristově milosti a jeho milosrdenství,“ pokračuje František.

Bůh mohl udělat zázrak sám, přesto se rozhodl, že při něm bude mít lidské spolupracovníky. Tak i všichni, kdo pečují o nemocné, mohou být podle papeže Božími spolupracovníky. „V Mariině starostlivosti se odráží Boží něha. Tatáž něha se ukazuje i v životě mnoha lidí, kteří se nacházejí vedle nemocných a dokážou vnímat jejich potřeby, včetně těch nejméně znatelných, protože se dívají očima plnýma lásky. Kolikrát vidíme maminku u polštáře nemocného dítěte nebo syna či dceru, která pečuje o starého rodiče, či vnuka, jak stojí blízko dědovi nebo babičce a přitom vkládá své modlitby do Mariiných rukou!“

Světový den nemocných zavedl v katolické církvi v roce 1992 papež Jan Pavel II. Slaví se v den liturgické památky Panny Marie Lurdské, 11. února.

Celý text papežova poselství naleznete v příloze.

(foto: Filip Fojtík)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou