Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Biskupské exercicie 2011

Datum publikace14. 3. 2011, 14.45
TiskTisk

Od 13. 3. do 19. 3. 2011 se oganizuje každoroční duchovní formace – exercicie-duchovní cvičení – pro biskupy českých a moravských diecézí. Letos se  biskupové setkají ve Vranově u Brna i za  přítomnosti  kardinála Miloslava Vlka a apoštolského nuncia v ČR Diega Causera. Exercitátorem je P. Marko Rupnik SJ a překladatelem P. Vladimír Málek.

Vranov u Brna: P. Marko Ivan Rupnik se narodil v roce 1954 v Zadlogu ve Slovinsku. V roce 1973 vstupuje k jezuitům, studuje teologii na Papežské univerzitě Gregoriána v Římě se specializací na obor misie. Knězem se stal v roce 1985. V roce 1991 dokončuje pod vedením P. Špidlíka na Gregoriáně doktorát na Fakultě pro obor misie.

Od září 1991 žije a pracuje v Římě na Papežském institutu pro východní církve – Centro Aletti, kde je ředitelem. Vyučuje na Gregoriáně a na Papežském liturgickém institutu; od roku 1999 je konzultorem Papežské rady pro kulturu. Aktivity umělce a teologa vždy spojuje s pastorací, především prostřednictvím konferencí a jako průvodce četných kurzů a duchovních cvičení.

Exercicie – duchovní cvičení – neboli rekolekce vede exercitátor; jsou formou duchovní formace a pomáhají při hlubším uvedení do duchovního života jak věřících laiků, tak kněží, řeholníků nebo biskupů. Účastníci exercicií se mají ztišit, meditovat, a tak prohloubit svůj duchovní život. Proto jsou tyto aktivity pro hlubší duchovní prožívání nezbytné.

Nejstarší duchovní cvičení pocházejí ze 14. – 15. století, dnes je pořádají především jezuité. Exercicie se liší svou délkou (často týdenní, i delší) a zaměřením (podle liturgické doby, cílové skupiny zájemců).  Pro konání exercicií byly zřizovány tzv. exerciční domy. První v Československu byl dům u sv. Apolináře v Praze. Dodnes se účastníci exercicií scházejí např. v exercičním domě na Stojanově na Velehradě.

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou