Lupa
Obsah Obsah
Portál

Tisíce věřících se zúčastnily velehradské pouti

Datum publikace5. 7. 2011, 14.30
TiskTisk

V krásném počasí bez jediné stopy po včerejších mracích a za účasti českých a moravských biskupů, významných hostů z řad představitelů naší země i ze zahraničí, několika desítek kněží a tisíců poutníků se dnes dopoledne 5. července 2011 na Velehradě slavila mše svatá v rámci Národní cyrilometodějské pouti. Předsedal jí olomoucký arcibiskup Jan Graubner a homilii při ní přednesl brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

Velehrad: Slavnostním průvodem mezi tisícovkami věřících, shromážděných na prostranství před velehradskou bazilikou, začala o půl jedenácté mše svatá ze slavnosti sv. Cyrila a Metoděje. V procesí nechyběla většina biskupů naší země, z nedalekého zahraničí přicestoval například trnavský arcibiskup Róbert Bezák. Slavnostní mši svaté předsedal olomoucký arcibiskup Jan Graubner, který v úvodu přivítal shromážděné zástupy poutníků a také představitele veřejného života, mezi nimi manželku prezidenta republiky Livii Klausovou a ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka.

Homilii při mši svaté přednesl brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Připomenul v ní nadcházející výročí 1150 let od příchodu soluňských bratří Cyrila a Metoděje, které oslavíme roku 2013, a věnoval se pak letošnímu tématu tříleté přípravy na toto významné výročí, tématu křtu. 'Slovo 'křest' je dnes často zneužíváno jako výraz pro slavnostní prezentaci knih, hudebních nosičů, dopravních prostředků, zvířat a všech možných dalších předmětů. Spíš by se na to hodil původní řecký význam slova 'baptízó', které znamená 'ponořit', 'omýt'. Ale latina a z ní většina evropských jazyků přejala tento řecký výraz pro ponoření jako ponoření do Krista. A čeština, spolu s některými dalšími slovanskými jazyky, užívá slovo 'křest' právě v tomto jednoznačném významu: ponoření do Krista, 'vkristění', připojení ke Kristu. Křtem jsme, jak se také říká, doslova 'namočeni' do toho, co chce on,“ vysvětlil biskup Cikrle a dodal: 'Ve křtu umírá člověk svazující moci hříchu, aby se narodil pro svobodný život s Bohem a v Bohu. Jde o překročení pouze biologického života – k životu, ve kterém se spolu s Kristem podílíme na tom, co dělal on.'

Každá pouť je podle biskupa Cikrleho příležitostí k tomu, abychom poznali, jak to s naším křesťanstvím skutečně vypadá, i prostředkem k očištění od všech pozlátek a masek. Kazatel pak předložil několik námětů, jak si prakticky připomínat svůj křest: pomáhat v tom může například kropenka umístěná v bytě nebo pouť na místo, kde byl člověk pokřtěn. V závěru pak biskup Cikrle připomenul také svátost biřmování, která navazuje na svátost křtu a bude i tématem přípravy na cyrilometodějské výročí pro příští rok. ''Dědictví otců', které nám má být zachováno… se dotýká i těch, kteří se za věřící nepovažují. Hodnoty tohoto dědictví jsou kořeny, ze kterých vyrůstala Evropa nejen po stránce náboženské, ale i sociální, kulturní, právní… Jde o bohatství, které může přinášet naší společnosti i osobně každému z nás více užitku, než si myslíme. A my všichni bez rozdílu máme toto dědictví společně nejen opatrovat a rozvíjet, ale především z něho žít,' uzavřel brněnský biskup svou homilii, jejíž plný text naleznete v příloze článku. V obětním průvodu před druhou částí mše svaté, bohoslužbou oběti, pak věřící přinesli několik symbolů, které připomínají svátost křtu, například vodu, křestní roušku nebo katechismus.

Závěr mše svaté už tradičně patřil několika osobnostem, oceněným Českou biskupskou konferencí za přínos v tvůrčí oblasti. Řád sv. Cyrila a Metoděje tak z rukou olomouckého světícího biskupa Josefa Hrdličky obdržel skladatel Antonín Tučapský, děkovné uznání si převzali básnířka a výtvarnice Gertruda Gruberová-Goepfertová a spisovatel a dlouholetý vězeň komunistického režimu Karel Vysloužil a pamětní medaili za obětavé působení ve funkci kaplana Armády ČR obdržel Miroslav Zdík Jordánek.

Odpolední program slavnostního dne na Velehradě nabídne dále například přednášku prof. Petra Piťhy na téma 'Příprava na jubileum v roce 2013' nebo byzantsko-slovanskou liturgii svatého Jana Zlatoústého.

Slavnostní bohoslužba v záznamu České Televize

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou