Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

107. Plenární zasedání ČBK ve Vranově u Brna: Křesťanská výchova je prioritou církve

Datum publikace19. 10. 2016, 15.45
TiskTisk

V Duchovním centru sv. Františka z Pauly ve Vranově u Brna se ve dnech 17.-19. října 2016 sešli zástupci českých římskokatolických diecézí a řádů na 107. plenárního zasedání ČBK. Hlavním tématem byla problematika vzdělávání a křesťanské výchovy. S biskupy českých a moravských diecézí se při úterní podvečerní mši svaté v katedrále sv. Petra a Pavla na Petrově sešli i věřící Brňané.

Foto: Vít Kobza

V průběhu celého třídenního setkání rezonovala různá témata týkající se školství, vzdělávání a katecheze (výuky náboženství). Biskupové odsouhlasili konání studijního dne na téma školství v roce 2017, diskutovali o doporučujících materiálech v této oblasti nebo byli seznámeni informačním materiálem pro církevní komunikaci s neslyšícími. Součástí programu plenárního zasedání bylo i související přípravné setkání se zástupci katechetických center a církevních škol, které vydefinovalo hlavní oblasti pro nadcházející studijní den (přítomnost církve ve veřejných školách, identita církevní školy, úloha školních kaplanů, …).

Česká římskokatolická církev se na uplynulém zasedání ČBK také připojila k výzvě Hlas zvonů pro Aleppo (#bellsforaleppo). Již od pátku 21. do neděle 23. října 2016 se tak ve farnostech ČR od 17.00 rozezní zvony na znamení naděje pro toto syrské město sužované válkou i celou zemi.

Jednání biskupů ČR a zástupců řeholí se poprvé zúčastnil i nový brněnský světící biskup Pavel Konzbul; v úterý 18. října byl zvolen za člena Komise pro katolickou výchovu ČBK a převzal její katechetickou subkomisi. Ostravsko-opavský biskup F. Lobkowicz předal vedení Ekonomicko-právní komise plzeňskému biskupovi T. Holubovi. Biskup K. Herbst se stal členem Komise ČBK pro kněžstvo a biskup V. Kročil komise ekonomicko-právní.

Na Vranově byly představeny i novinky v on-line vyhledávání bohoslužeb v ČR, které je dostupné na bohosluzby.cirkev.cz; došlo k úpravám ve vyhledávání, průběžně jsou opravovány chyby a delegáti plenárního zasedání odsouhlasili možnost propojení informací z této aplikace se serverem Mapy.cz, kterou vnímají jako symbol otevření se veřejnosti. Také zde byl přijat návrh na systém sběru informací z diecézí pro potřeby PR aktivit zaštiťovaných Tiskovým střediskem ČBK a biskupové rovněž dostali informace o uzavírání Svatých bran, kterým se v ČR 13. listopadu 2016 ukončí Svatý rok milosrdenství.

Účastníci 107. plenárního zasedání ČBK viděli i výstupy ze světového setkání mládeže v Krakově; byl promítnut dokument o této akci Pole milosrdenství a představena nově vyšlá kniha vzpomínek s texty kázání biskupů na této akci.

Věřící se s biskupy a zástupci ženských i mužských řádů setkali při mši svaté proběhlé v úterý 18. října na brněnském Petrově. Hlavním celebrantem byl kardinál Dominik Duka OP, kazatelem potom královéhradecký biskup Jan Vokál.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou