Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Tisková konference: Spe salvi - naděje pro každého

Datum publikace5. 12. 2007, 17.15
TiskTisk

Tisková konference k nové encyklice papeže Benedikta XVI. 'Spe salvi' na téma 'naděje' se konala v sídle České biskupské konference (ČBK) dne 5.12. Obsah dokumentu, který tvoří 50 článků, představil generální sekretář ČBK, biskup Ladislav Hučko, a ThLic. Prokop Brož z Katolické teologické fakulty UK, který dokument překládá do českého jazyka. Součástí zprávy je i fotogalerie z akce.

Praha: Tiskové konference se kromě biskupa Ladislava HučkaThLic. Prokopa Brože zúčastnili pracovníci Tiskového střediska, sekretariátu ČBK a zástupci křesťanských a dalších médií.

Encyklika je složena ze dvou částí. První část (6 oddílů) zahrnuje pojednání o naději. Druhý díl se zabývá konkretizací naděje v lidském životě (3 oddíly). Poslední dva články jsou věnovány Panně Marii, která je příkladem a vzorem postavy naděje.

V úvodu všechny přítomné přivítal vedoucí Tiskového střediska ČBK P. Juan Provecho OSA a předal slovo biskupu Hučkovi, který encykliku podrobněji představil. Uvedl, že naděje je vždy založena na víře. Encyklika je podnětná i pro nevěřící, jde o poselství určené všem lidem. Zdůrazňuje, že technický pokrok musí vést k pokroku etickému a celkovému růstu člověka.

Lidská svoboda je omezena svobodou druhého jedince a kritériem svobody je Bůh. Přesvědčení o svobodě musí být neustále získáváno, není dáno trvale.

Poté se slova ujal ThLic. Prokop Brož a poukázal na stylistické bohatství  encykliky. Vedou od zbožných úvah přes filosofickou terminologii až k vědeckému kategorickému vyjadřování. ThLic. Brož vytýčil důležité teze textu (viz příloha).

Poté následovaly dotazy zástupců médií. Na otázku, zda lze v encyklice nalézt konkrétní poselství pro věřící a nevěřící Čechy reagoval biskup Hučko. Konstatoval, že je důležité texty tohoto typu vnímat globálně a jako výzvu všem lidem světa. Chápe, že lidské úsilí a věda jsou důležité, ale bez směřování k Bohu v Ježíši Kristu samy o sobě nestačí.

Ve své odpovědi ThLic. Brož podtrhl, že naděje je obecným tématem a srdcem každého lidského projektu. Lidská svoboda nemůže být uspořádána vědou, ale Bohem, v transcendentálním pohledu.

Encyklika byla zveřejněna 30.11., v den památky sv. apoštola Ondřeje, patrona Konstantinopolu a světce s velkou úctou v pravoslavné církvi. Otázku, v níž bylo zmíněno akceptování 'Spe salvi' mimo Evropu, zodpověděl biskup Hučko. Obecné věci jsou společné všem, ale z hlediska pravoslavné církve jsou patrné drobné rozdíly. ThLic. Brož doplnil, že encyklika byla psána i s úmyslem oslovit obyvatele třetího světa. Datum jejího zveřejnění také může odkazovat na  začátek adventního času, spojeného s nadějí, v jehož předvečer byl dokument představen.

Dále informoval, že český překlad, na němž pracuje, bude pro veřejnost připraven v lednu roku 2008.

Tiskovou konferenci ukončil  P. Provecho a všem poděkoval za účast.

Základní systematické informace o encyklice, které zpracoval ThLic. Prokop Brož, jsou k dispozici v příloze.

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou