Lupa
Obsah Obsah
Portál

Benedikt XVI. ukončil cestu na Maltu

Datum publikace18. 4. 2010, 22.10
TiskTisk

Benedikt XVI. dnes (18.4.2010) ukončil svou první letošní zahraniční cestu, která vedla na Maltu u příležitosti 1950. výročí vylodění svatého Pavla na březích ostrova. Během své dvoudenní pouti ve stopách sv. Pavla navštívil Svatý otec posvátná místa, spojená s jeho působením na Maltě. Setkal se s představiteli církve i státu, misionáři, veřícími, mládeží i skupinkou obětí sexuálního zneužívání.

Valletta (MT): Druhý den své 14. zahraniční cesty předsedal Bendikt XVI. mši svaté ve Florianě na prostranství před kostelem sv. Publia. Na závěr mše svaté se spolu s věřícími pomodlil modlitbu Vesel se, nebes Královno. Poté se v kostele sv. Publia, jehož svátek se dnes slavil, setkal se členy církevní organizační komise, kteří se na přípravě apoštolské cesty podíleli.

Svatý otec se pak vrátil do Rabatu, kde se na apoštolské nunciatuře setkal s malou skupinkou osob, které byly sexuálně zneužívány členy kléru. Papež byl hluboce pohnut jejich příběhy. Vyjádřil své zahanbení a bolest nad tím, co oběti a jejich příbuzní museli vytrpět. Pomodlil se s nimi a ujistil je, že církev dělá a udělá vše, co je v jejích možnostech, aby vyšetřila obvinění, vydala justici osoby odpovědné za zneužívání a zavedla účinná opatření, která by v budoucnosti chránila nezletilé. V duchu svého nedávného Listu irským katolíkům se modlil za to, aby všechny oběti zneužívání mohly prožít zkušenost zhojení a usmíření a mohly tak jít dál v obnovené naději. V prostorách apoštolské nunciatury také poobědval s maltskými biskupy a po šestnácté hodině se s pracovníky Apoštolské nunciatury rozloučil.

Od apoštolské nunciatury papež odjel v papamobilu do přístavu v Kalkaře. Odtud se po moři přeplavil do hlavního města Valletty. Loď, na které ho doprovázela skupina mladých, při vjezdu do přístavu ve Vallettě vítala flotila člunů, typických pro maltské ostrovy. Pak už papež přišel mezi shromážděné mladé lidi, kteří ho nadšeně vítali, vyslechl čtyři svědectví a obrátil se k nim se svou promluvou.  

Benedikt XVI. nejprve připomněl, že sv. Pavel právě v mládí prožil zkušenost, která zcela změnila jeho život. Z nepřítele církve, který dělal vše proto, aby ji zničil, se po setkání s Kristem stal horlivý šiřitel Boží lásky. 'Každé osobní setkání s Ježíšem je strhující zkušenost lásky,' zdůraznil papež. Své mladé posluchače dále ujistil: 'Bůh každého z nás tak hluboce a nesmírně miluje, že si to ani neumíme představit'. Když nám Bůh dává najevo, pokračoval papež, že 'se mu v našem životě něco nelíbí, neodmítá nás, ale žádá od nás, abychom se změnili a stali se dokonalejšími', protože „právě to žádal po svatém Pavlovi na cestě do Damašku'. Pak důrazně dodal: 'Bůh neodmítá nikoho. Ani církev nikoho neodmítá. Nicméně, Bůh ve své veliké lásce vyzývá každého z nás, abychom se změnili a stali se lepšími.'

'Vám všem, kteří toužíte následovat Krista jako manželé, rodiče, kněží, řeholníci a věřící laici, jenž přinášejí světu poselství evangelia, říkám: nemějte strach,' povzbudil těmito slovy papež ty, kdo hledají své povolání v církvi. Upozornil také na to, že 'současná kultura, tak jako každá kultura, prosazuje myšlenky a hodnoty, které jsou někdy v rozporu s tím, co žil a hlásal náš Pán Ježíš Kristus. Často jsou předkládány velmi přesvědčivě, zesilovány médii a společenským tlakem skupin, které jsou vůči křesťanské víře nepřátelské. Když jste mladí a vnímaví, je snadné se nechat ovlivnit vrstevníky a přijmout ideje a hodnoty, které, jak víme, nejsou tím, co pro nás Pán doopravdy chce.“

Benedikt XVI. v závěru ještě mladé lidi vyzval: 'Měli bychom vyhledávat chudé, zranitelné a opomíjené; měli bychom se obzvláště starat o ty, kdo mají potíže, trpí depresemi a úzkostí; musíme pečovat o lidi s postižením a udělat vše, co můžeme, při prosazování jejich důstojnosti a kvality života; měli bychom věnovat pozornost potřebám přistěhovalců a těch, kteří hledají v našich zemích útočiště; měli bychom přátelsky podávat ruku věřícím i nevěřícím. Právě toto ušlechtilé povolání lásky a služby jsme všichni dostali.' 

Po setkání s mládeží odjel Benedikt XVI. na letiště ve městě Luqa, kde se při závěrečném ceremoniálu rozloučil s Maltou a odletěl zpět do Říma.

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou