Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Benedikt XVI.: Buďte si vzájemně oporou

Datum publikace13. 5. 2010, 13.30
TiskTisk

Papež Benedikt XVI. odjel včera odpoledne (12. 5. 2010) během druhého dne své pastorační návštěvy Portugalska z Lisabonu do Fatimy, kde navštívil kapli Zjevení, účastnil se modlitby nešpor a požehnal pochodně světelného procesí. Promluvy najdete v přílohách k článku.

Lisabon, Fatima: Odpoledne v 15.45 hodin se Svatý otec rozloučil s apoštolskou nunciaturou a odjel na mezinárodní letiště Portela v Lisabonu, odkud pokračoval helikoptérou do Fatimy. Po přistání přivítal papeže biskup diecéze Leiria-Fatima Mons. Antonio Augusto dos Santos Marto, starosta města a další místní veřejní činitelé. Poté odjel do kaple Zjevení, kde se pomodlil před soškou Panny Marie, pro kterou z Říma přivezl zlatou růži. Následovala modlitba nešpor s kněžími, řeholníky a řeholnicemi, seminaristy a jáhny v kostele Nejsvětější trojice. V promluvě Benedikt XVI. na začátku poděkoval za přijetí a řekl: 'Dovolte mi, abych vám otevřel srdce a řekl vám, že hlavní starostí každého křesťana, zvláště zasvěcené osoby a služebníka oltáře, musí být věrnost, oddanost vlastnímu povolání učedníka, který chce následovat Pána. Věrnost v čase se nazývá láska; důsledná, pravá a hluboká láska ke Kristu Knězi.' Také zdůraznil, že mezi všemi údy Kristova Těla existuje hluboká solidarita: není možné milovat Krista a nemít rád jeho bratry.' A v souvislosti s končícím Rokem kněží připomněl, že právě pro spásu bratří 'se chtěl Jan Maria Vianney stát knězem'. Také hovořil o tom, jak důležité jsou vzájemné vztahy: 'Věrnost vlastnímu povolání vyžaduje odvahu a důvěru, ale Pán také chce, abyste dovedli spojit své síly. Buďte si vzájemně oporou a bratrsky se podporujte. Společné chvíle modlitby a studia, sdílení nároků života a kněžské práce jsou nezbytnou součástí vašeho života.'
Na závěr modlitby nešpor zasvětil Svatý otec kněze Neposkvrněnému srdci Panny Marie. Potom papež povečeřel v soukromí v domě Naší Paní Karmelské.
Večer ve 21.30 hodin ještě papež požehnal před svatyní pochodně procesí a o významu světla, které symbolizují, hovořil ve své promluvě: 'Avšak ani Maria, ani my nemáme vlastní světlo: dostáváme jej od Ježíše. Jeho přítomnost v nás obnovuje tajemství a poukazuje na hořící keř, který kdysi na hoře Sinaj upoutal Mojžíše a nepřestává přitahovat ty, kteří v nás postřehnou zvláštní nehasnoucí světlo.' Po modlitbě růžence odešel papež opět do domu Naší Paní Karmelské.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou