Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kulatý stůl o období adventu

Datum publikace16. 11. 2010, 19.45
TiskTisk

V úterý 16. 11. 2010 se v sídle České biskupské konference (ČBK) v Praze konal kulatý stůl věnovaný období blížícího se adventu. Příspěvky přednesli liturgik ThDr. Pavel Kopeček a etnoložka PhDr. Jiřina Langhammerová.

Praha: Setkání moderovala RNDr. Irena Sargánková, CSc., tisková mluvčí ČBK a vedoucí tiskového střediska. P. ThDr. Pavel Kopeček hovořil o adventu z liturgického hlediska. Uvedl, že advent je návratem k Bohu, podobné slovo je paruzie, příchod Kristův. Už ve 4. století se slavilo Narození Páně, advent se tedy vztahuje k Ježíši Kristu. Jde o předvánoční dobu, celý křesťanský svět slaví Narození Páně 25. prosince. Je to doba po zimním slunovratu. V 5. a 6 století n. l. se formuje předvánoční doba, liturgický rok začíná právě adventem.

Čtyři adventní neděle pocházejí z pontifikátu papeže Řehoře Velikého. Uplatňují se v nich liturgické texty, kde vystupují prorok Izaiáš, sv. Jan Křtitel nebo Panna Maria. Před Vánocemi se připomíná Neposkvrněné Početí Panny Marie. Zpívají se roráty (zpěvy při mši svaté s mariánskými texty). Přinášejí atmosféru očekávání světla – narození Ježíše Krista. Známé jsou staročeské roráty.

O zachycení adventu v lidové kultuře hovořila PhDr. Jiřina Langhammerová. Venkov a jeho kultura je spjata se starou vírou, oslavou svátků, se začátkem nového církevního roku. Je poukázáno na pokání, zpytování svědomí, užívá se personifikace. Známá je postava sv. Mikuláše, Ambrože, Barbory, anděla, důležitou úlohu hraje symbolika barev. Muselo se počítat s posunem při používání gregoriánského kalendáře.

Lidé měli rozlišovat mezi dobrem a zlem, především děti dostávaly odměny za dobré skutky. Od sv. Mikuláše byly odvozeny mikulášské trhy, kde se prodávalo cukroví a betlémy. Postava Lucie a s ní spojená tematika světla se dostala do celoevropského povědomí. Očekávání Narození Páně doprovází kompletní úklid domácností, malování apod. Vánoce jsou spjaty s Novým rokem dodnes.

Poté hosté odpověděli na dotazy přítomných. Plné znění příspěvků hostů bude ke článku připojeno později.

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou