Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Problematika šikany a drog ve školách

Datum publikace23. 6. 2010, 22.30
TiskTisk

Dne 23. 6. 2010 proběhl další Kulatý stůl na téma: Vyhýbají se církevním školám drogy a šikana? Vyjádřili se k němu odborníci z oboru PhDr. Ladislav Csémy ze Společnosti pro návykové nemoci ČLS JEP, PhDr. Michal Kolář ze Společenství proti šikaně a Jana Nováková, ředitelka ZŠ sv. Voršily v Praze. Kulatý stůl pořádalo Tiskové středisko České biskupské konference (ČBK) pro novináře a ostatní zájemce o dané téma. 

Praha (CZ): V souvislosti s koncem školního roku bylo pro Kulatý stůl zvoleno téma drog a šikany ve školách, aby se poukázálo na tuto aktuální a velmi závažnou problematiku mezi školní mládeží. Na úvod přednášející představila Irena Sargánková, tisková mluvčí ČBK. Následovaly krátké příspěvky pozvaných odborníků.

PhDr. Ladislav Csémy ze Společnosti pro návykové nemoci ČLS JEP a vedoucí Laboratoře sociální psychiatrie Psychoterapeutického centra v Praze uvedl některá statistická data týkající se užívání drog mezi školní mládeží. Nejčastěji užívané drogy jsou konopné drogy, pak extáze a dále halucinogenní drogy. Výzkumy ukazují, že 45 % mladých lidí si zkusilo konopnou drogu. Pokleslo však užívání těch nejnebezpečnějších drog, tedy heroinu a pervitinu. Postupně dochází k vyrovnávání rozdílu v užívání drog mezi pohlavími. Užívání drog je statisticky velmi odlišné u dětí základních škol a středoškoláků. Na středních školách - a v ještě větší míře na odborných učilištích - jsou patrné vyšší sklony k užívání drog než na školách základních, kdy jsou děti stále ještě v úzkém vztahu s rodiči. Na střední škole je mladý člověk ve věku, kdy se staví kriticky k hodnotám rodičů a dospělých a naopak se více snaží přizpůsobit partě a nebezpečí užívání drog tak roste. K otázce: 'Co má vliv na to, že mladý člověk začne brát drogy?', Dr. Csémy uvedl, že např. děti, které mají některé poruchy v chování, častěji užívají drogy, a častější konzumace drog se vyskytuje u dětí z neúplných nebo narušených rodin.

PhDr. Michal Kolář z občanského sdružení Společenství proti šikaně uvedl příklady šikany dětí na základních školách a psychické následky, které si děti – oběti, aktéři i přihlížející - do života odnášejí. Šikana je těžká porucha vztahů ve skupině. Charakterem šikany je skrytost a nepřístupnost. Všichni účastníci šikany se brání odhalení. Šikanovaní se bojí o svém utrpení hovořit a spíše se snaží na to zapomenout. Šikana poškozuje všechny členy ve skupině, nejvíce poškozeného, ale překračuje i skupinu a silně zasahuje rodinu. Oběti šikany následně trpí posttraumatickou stresovou poruchou, jejíž následky je i jejich rodiče mohou provázet i celý život. Obětí jakékoli formy šikany se stává téměř 40 % všech dětí na základních školách. Toto množství je alarmující a potvrzuje obrovské zázemí pro rozvinutí kriminálních šikan. Prevencí proti ní je budování zdravých kamarádských vztahů. Obecná prevence nedokáže šikanu zastavit. Je potřeba, aby školy měly speciální preventivní centrum, které dokáže šikanu detekovat v počátečních stádiích a bojovat s ní, aby měly aspoň na částečný úvazek psychologa a učitelé byli na boj s šikanou speciálně vyškoleni. Dr. Kolář však varoval, že v dnešní době je na mnoha školách tento jev společnosti stále popírán místo toho, aby se odborně řešil.

Ředitelka základní školy sv. Voršily v Praze, paní Jana Nováková nastínila prostředí této církevní základní školy, jejímž zřizovatelem je Řád sv. Voršily s dlouholetou tradicí ve vzdělávání a výchově (v Praze od roku 1655). Tato církevní základní škola je škola fakultní, s rozšířenou výukou jazyků, kterou si rodiče pro své děti volí. Rodiče i studenti, kteří na této škole absolvují svou vysokoškolskou praxi, potvrzují přátelskou atmosféru ve škole. Děti jsou zde brány jako osobnosti, jsou vychovávány k tomu, aby se nebály říci i to nepříjemné, aby dokázaly říci, 'to se mi nelíbí, to mi nedělej'. Případy užívání alkoholu jsou na této základní škole spíše ojedinělé, s těžkými případy šikany a užívání drog se zatím pedagogové nesetkali. Při lehčích problematických případech se jim osvědčila dobrá spolupráce s Křesťanskou pedagogicko-psychologickou poradnou a snaží se nepřecházet žádné problémy bez povšimnutí.

Následná diskuse potvrdila zájem o tento aktuální a závažný problém. Na otázku jestli se vyhýbá šikana a drogy církevním školám odpověděla PhDr. Ivana Bernardová, ředitelka Křesťanské pedagogicko-psychologické poradny, že ano, ale ne úplně. Právě do křesťanských škol dávají rodiče po špatné zkušenosti s obecnými školami své děti, které jsou sociálně méně obratné, a tak i zde hrozí počátky šikany. Také křesťanská gymnázia bývají často zaměřena více na poznatky a výkon a výchovná složka je opomíjena. V takovém prostředí se opět mohou vyskytnout negativní projevy vztahů mezi žáky. Dále byla diskutována také problematika šikany učitelů ze strany žáků, která dle průzkumů narůstá a učitelé mají obzvláště obavy s tzv. kyberšikany, kdy je děti natáčejí a na internetu se tím pak baví.

 

Foto: Markéta Jírů

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou